HODL, Whale en 5 andere crypto-jargon termen uitgelegd

HODL, Whale en 5 andere crypto-jargon termen uitgelegd

Bitcoin heeft de afgelopen maanden een tumultueuze rit ondergaan, omdat de prijs deze maand daalde tot onder de $ 3.000 per munt, een daling van meer dan $ 16.000 in vergelijking met zijn ATH van vorig jaar.

Misschien zie je bitcoin-enthousiastelingen op Twitter: “Luister niet naar FUD, maar HODL en ga naar de maan”, je zal soortgelijke taal horen in CNBC’s documentaire, “Bitcoin: Boom or Bust”.

1. HODL

“Stay strong, HODL even when the price drops.”

Op vroege bitcoin-fora plaatste iemand een bericht dat het woord ‘hold’ verkeerd heeft gespeld en lezers interpreteerden het als een acroniem. Dus wanneer de prijzen zeer volatiel zijn, zeggen bitcoin-kopers ‘HODL!’ Crypto Believers beschrijven zichzelf als HODLERS voor een lange termijn.

2. FUD

“If someone tells you bitcoin is a bubble, they just have FUD.”

FUD betekent ‘angst, onzekerheid en twijfel’. Bitcoin-volgers adviseren: HODL je munten ondanks de FUD van degenen van buiten de gemeenschap.

3. SATS

“How many sats are you buying at this price?”

‘Sats’ is een afkorting voor ‘satoshi’s’, een term afgeleid van de eerste naam van de mysterieuze maker van bitcoin, Satoshi Nakamoto. Het verwijst naar de kleinste fractie van een bitcoin die kan worden verzonden, wat 0.00000001 is. In plaats van te kijken naar bitcoin in termen van een dollarwaarde, kijken ‘echte handelaren naar sats of satoshi’s’.

4. Whale

“There must be a whale behind this coin’s movement.”

Een ‘Whale’ is iemand die veel cryptomunten bezit. Volgens statistieken en adressen die je online kunt raadplegen, kan je de ‘Whales’ vinden. We hebben het over honderdduizenden bitcoin of meer.”

Als een “Whale” veel van zijn inzet verkoopt, kan dit ertoe leiden dat de prijs van een cryptomunt daalt!

5. Pump and dump

“This coin’s chart looks like it was a pump and dump.”


“Pump en dumpers zijn mensen die vaak zeggen: ‘Hé, laten we allemaal samen deze munt pumpen,’ wat betekent dat je de munt koopt en vraag op de markt creëert met als gevolg dat de munt in waarde zal stijgen om vervolgens te dumpen.

Deze schema’s worden vaak georkestreerd via apps zoals Slack of Telegram, daarom raden wij nieuwsgierige chatroom-lezers aan om op hun hoede te zijn voor dergelijke gimmicks.

6. Bagholders

“I think this coin is going to sell off, and someone’s going to be left as the bagholder.”

Een Bagholder is in wezen een zeer ongelukkige ziel die aan het eind van de dag wil verkopen tegen een hogere prijs. De persoon blijft achter met een munt die hij niet willen verkopen aan een lagere prijs.

7. Mooning

“Ripple is mooning!”

Dit betekent dat de prijs van een munt een piek ervaart. Dat is vaak wat je zal zien op Twitter of op sociale mediasites. Crypto-watchers zullen vaak opgewonden raken over kleine schommelingen in de prijs, waar ze graag mee opscheppen, meestal alleen in een poging om de prijs te verhogen.

Bekijk fragmenten uit “Bitcoin: Boom or Bust” online .

We will make you a Crypto Believer….

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *