NIEUW EN OUD GELD ONTMOETEN ELKAAR.

NIEUW EN OUD GELD ONTMOETEN ELKAAR.

28/11/18           Vanaf 29 november, zal in Amsterdam een maand lang een levensgroot lichtgevend Bitcoin adres te zien zijn op een voormalig bankgebouw. Dit kunstwerk maakt deel uit van het jaarlijks terugkerende Amsterdam Light Festival, waarbij tientallen Lichtgevende kunstwerken tentoon worden gesteld langs de Amsterdamse grachten. 

Nieuw En Oud Geld Ontmoeten Elkaar.
Het Bitcoin adres is een kunstwerk met de titel CODE. Het is bedacht door designer Frederike Top, in samenwerking met bitcoin.nl en Bitonic. CODE is uitdagend geplaatst op het voormalige bankgebouw The Bank aan de Herengracht. Daarmee legt het de nadruk op de storm die crypto, en Bitcoin als het meest wijdverbreide standaard, heeft veroorzaakt binnen de gevestigde financiële wereld. Het kunstwerk verwijst ook naar de weerstand en barrières die kunnen optreden bij de acceptatie van gedecentraliseerde betaalmethoden zoals Bitcoin.

Over de kunstenares
Een Uniek Bitcoin Adres
Het kunstwerk bestaat uit een Bitcoin adres van 34 tekens zoals we deze wel vaker zien. Dit adres heeft echter wel iets kenmerkends: het is een zogenaamd vanity adres welke is gegenereerd voor het festival. Bij het maken van een vanity adres zijn aan de hand van enkele criteria meer dan een miljoen adressen gegenereerd, waaruit vervolgens een grappige tekst of specifieke tekens kunnen worden geselecteerd door een gebruiker. Kan jij zien welke woorden dit adres bijzonder maken?

Een vanity adres krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo, maar toch hebben de creatieve wereld van kunst en de wiskundige wereld van blockchain veel met elkaar gemeen. Beide streven ze naar vernieuwing, toegankelijkheid voor iedereen en het verzet tegen centrale controle en autoriteit. Het kunstwerk van Frederike Top slaat als eerste levensgrote lichtgevend tentoongestelde een brug tussen deze werelden.

Bitonic heeft in samenwerking met Amsterdam Light Festival de mogelijkheid gecreëerd om via de wallet een donatie te doen. De donaties komen ten gunste van Huis van de Tijd, een stichting voor ouderen met dementie. Met de opbrengsten van de donaties kunnen ouderen een tour doen over de grachten tijdens het festival. Het adres wordt zoals gezegd op de gevel van een oud bankgebouw geplaatst en gaat uiteraard vergezeld van een QR code, zodat je eenvoudig bitcoins kan sturen ten behoeve van het goede doel.

Als je geen Bitcoins hebt kan je ook bitcoins doneren via iDEAL. Op de website va het Amsterdam light festival kan je kiezen voor de ‘doneren’ optie en dan je kiezen voor een bedrag. Als je het bedrag kiest wordt je automatisch doorverwezen naar bitonic.nl waar je dan met iDEAL een fractie van een Bitcoin kan aanschaffen. De bitcoins worden dan door bitonic automatisch verstuurd naar het donatie-adres.

Doneren kan in euro’s of in Bitcoin via de QR-code.
Alle donaties kunnen worden gevolgd via de website van Amsterdam Light Festival. Je kan uiteraard het adres uiteraard ook gewoon opzoeken in een zogenaamde block explorer. Als je op de volgende link: https://live.blockcypher.com/btc/address/1MA8Wopde19HbANkJHnuu76LGbooQHLnuP klikt dan kom je terecht bij de blockcypher block-explorer. Hier kan je zien of en hoeveel Bitcoins er al zijn ontvangen op het speciaal voor deze gelegenheid gegenereerde adres.

                                                                                                                                                                  BRON: Bitcoinspot.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *