Wat is Litecoin?

Wat is Litecoin?

Crypto Believers steekt het niet onder stoelen of banken, Litecoin is onze favoriete cryptomunt. Litecoin heeft de wereld als een stille genieter veroverd. Omdat steeds meer mensen de wereld van de crypto-munten omarmen, zijn ze op zoek naar investeringsmogelijkheden buiten Bitcoin en Ethereum. Litecoin lijkt duidelijk een populaire keuze. 

What is Litecoin? A Basic Beginners Guide

De oorsprong van Litecoin.

Hoewel de identiteit van de Bitcoin-maker Satoshi Nakamoto is gehuld in mysterie, is de bedenker Charlie Lee van Litecoin erg actief op sociale media en zijn blog. Charlie Lee is een ex-Google-medewerker die de visie had om een lichtere versie van Bitcoin te maken.

What is Litecoin? A Basic Beginners Guide

Terwijl Bitcoin werd gezien als “goud” en een belegging voor de lange termijn, werd Litecoin gezien als het “zilver” en een middel voor  transacties van goedkopere en alledaagse doeleinden. Dus op 7 oktober 2011 werd Litecoin vrijgegeven via een open-sourceclient op GitHub. Het Litecoin-netwerk ging van start op 13 oktober 2011. Het is in feite een fork van de Bitcoin Core-client.

Litecoin Vs Bitcoin

What is Litecoin? A Basic Beginners Guide

Litecoin Transactie snelheid

De gemiddelde mining-snelheid van Litecoin is 2,5 minuten in vergelijking met die van bitcoin 10 minuten. 

What is Litecoin? A Basic Beginners Guide
What is Litecoin? A Basic Beginners Guide

Deze functie is uitermate handig voor verkopers die veel minitransacties per dag moeten verwerken. Met Litecoin kunnen ze binnen 5 minuten twee bevestigingen krijgen, terwijl slechts één bevestiging bij Bitcoin minstens 10 minuten duurt.

Een ander groot voordeel van de snelheid is de variatie in mining-beloningen. Omdat de tijd tussen de blokken zo klein is, krijgen steeds meer miners de kans blokken te minen en beloningen te verdienen. Wat dit betekent is dat de beloningen in theorie beter verdeeld zouden moeten zijn bij Litecoin en bij uitbreiding zouden ze meer gedecentraliseerd moeten zijn. Er zijn echter enkele nadelen die samengaan met de snellere transactiesnelheid.

Ten eerste leidt het tot de vorming van meer Orphan Blocks.

Wat zijn orphaned blocks?

Mining is in alle opzichten een competitie tussen miners. Je hebt een stel miners & pools die wanhopig proberen het volgende blok dat aan de ketting wordt toegevoegd, te mijnen. In dergelijke situaties bepaalt het netwerk welk blok vervolgens moet worden toegevoegd. Het andere blok gaat vervolgens verder naar een Orphan Block.

Ten tweede is er een immense druk op de blockchain. Kijk naar het aantal transacties dat plaatsvindt in de litecoin-keten.

What is Litecoin? A Basic Beginners Guide

Hoewel het waar is dat Litecoin speciaal is gemaakt voor het transactievolume, legt het nog steeds enorme druk en verstopt het de blockchain.

Litecoin loste dit probleem grotendeels op door het introduceren van Segwit

Litecoin Atomic Swaps

Een van de meest opwindende functies die Litecoin introduceert, is de “Atomic Swap”. Atomic Swap maakt een uitwisseling van munten zonder een derde partij mogelijk. Atomic swaps werken door gebruik te maken van Hashed timelock-contracts.Hashed timelock-contracts of HTLC’s zijn 1 van de handigste toepassingen van de betaalkanalen. In feite is het Lightning Protocol een implementatie van de HTLC. Met de HTLC kunnen betalingskanalen worden geopend waar geld tussen partijen kan worden overgedragen vóór een vooraf afgesproken deadline. Deze betalingen worden erkend via de indiening van cryptografische bewijzen. 

Dit project verkeert nog in een ontluikende fase, maar op 20 september slaagden Decred en Litecoin erin om een cross-atomic swap te voltooien door een smart contract te gebruiken dat op SCRIPT draait.

What is Litecoin? A Basic Beginners Guide

Litecoin Conclusie

Litecoin heeft de wereld afgelopen maanden geruisloos veroverd !

  • Cryptocurrency wordt meer en meer mainstream en vertrouwd.
  • Coinbase begon Litecoin te verkopen.
  • Litecoin activeerde Segwit.

Het is waar dat Litecoin werd voorgesteld als de jongere broer van bitcoin, maar het doel ervan is veel verder gegroeid. Ze waren een van de eersten die Segwit implementeerden en ze hebben ook met succes Atomic Swaps getest. In het afgelopen jaar heeft Litecoin keer op keer de risico’s genomen die nodig zijn om de massa het ware bereik en potentieel van crypto-munten te laten zien. Met dit alles in het vizier, is de waardestijging zeker welverdiend.

Maar voor iedereen die gretig op zoek is naar een eigen stukje van de Litecoin-taart, dit is wat Charlie Lee zelf te zeggen had in December 2017:

What is Litecoin? A Basic Beginners Guide

    We will make you a Crypto Believer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *